The Clontarf Project

Image

The challenge presented on this project was to re-plan what was a previously poorly planned addition and to create a modern interior that flowed seamlessly from indoor to outdoor with generous outdoor entertaining spaces.

The original additions were a combination of awkward spaces which were not only difficult to furnish , but also did not take advantage of the magnificent outlook.

The design concept was to simplify these spaces and create a new kitchen , meals,  family room which would flow onto a large covered entertaining terrace. Interior spaces , whilst clearly defined , are flexible depending on the owners needs and are also able to be opened up or closed off depending on the room’s usage at the time.


Image

The challenge presented on this project was to re-plan what was a previously poorly planned addition and to create a modern interior that flowed seamlessly from indoor to outdoor with generous outdoor entertaining spaces.

The original additions were a combination of awkward spaces which were not only difficult to furnish , but also did not take advantage of the magnificent outlook.

The design concept was to simplify these spaces and create a new kitchen , meals,  family room which would flow onto a large covered entertaining terrace. Interior spaces , whilst clearly defined , are flexible depending on the owners needs and are also able to be opened up or closed off depending on the room’s usage at the time.


The house enjoys a lovely westerly view over the surrounding landscape and harbour in the distance; however the existing house was exposed to the afternoon sun with little or no eaves or cover for the outdoor spaces. The solution Playoust Churcher developed was to introduce a large covered roof across the majority of the terrace,  which was framed via feature recycled timber (telegraph) posts.

This new outdoor zone is now fully useable throughout the year. The design of the outdoor roof is a combination of timber slats and polycarbonate roof sheeting , which allows light to filter not only onto the outdoor terrace but more importantly into the living spaces, further enhancing the indoor/outdoor flow. As the floor plan is quite deep, it was critical to maintain as much light into the rear of the residence as possible, something a solid roof would not achieve.

Gallery

PLAYOUST CHURCHER PROJECTS

The Pymble
Entertainer

Sharon and Kwan purchased their 1930s Pymble entertainer home with the aim to renovate. The home had good bones but features such as an external laundry and narrow garage meant that the home needed an upgrade for modern family living.

Read More

Northern Beaches SEPP Seniors Living

Bill is a developer with many years of experience in medium density housing. He has worked on a wide range of projects but in recent years his focus has been on SEPP Seniors living.

Read More

The St Ives
Estate

Lisa is a keen gardener. In fact her passion was so great that she left her career in corporate insolvency to move into landscape design. So when she renovated her 6500m2 estate in St Ives, she started with the garden.

Read More

CONTACT PLAYOUST CHURCHER

GOT A MINUTE? CONTACT US FOR MORE INFORMATION...