Sugar Valley Retirement Village

100 dwelling retirement village with community facilities around an existing golf course.

The client purchased the site with an existing DA for 115 units. Playoust Churcher Architects were commissioned to re-design the proposal to create a development consisting of 100 individual houses, community facilities and re-development of the existing golf course and clubhouse facilities.

As the golf course was adjacent to a creek, it was imperative to have a close working relationship, not only with council and our consultants, but also the Department of National Resources and Rural Fire Services.

Council were very supportive of the new design seeing that it fulfilled the community’s needs of providing additional accommodation for the over 55 age group as well as linking to the existing township of West Wallsend. They were impressed with both the design of the individual houses and the surrounding amenity in terms of separation, landscaping and privacy. Sustainable initiatives such as grey water recycling and energy efficient designs were also supported by council and implemented. Playoust Churcher Architect’s sustainable green program ensured the development obtained a 5 star NaTHERS rating. With careful co-ordination and detailed design, council approval was granted in 3 months.

Phone us today on (02) 9498 8811 or leave an enquiry below