The challenge presented on this project was to re-plan what was a previously poorly planned addition and to create a modern interior that flowed seamlessly from indoor to outdoor with generous outdoor entertaining spaces.

The original additions were a combination of awkward spaces which were not only difficult to furnish , but also did not take advantage of the magnificent outlook. The design concept was to simplify these spaces and create a new kitchen , meals,  family room which would flow onto a large covered entertaining terrace. Interior spaces , whilst clearly defined , are flexible depending on the owners needs and are also able to be opened up or closed off depending on the room’s usage at the time.

The house enjoys a lovely westerly view over the surrounding landscape and harbour in the distance; however the existing house was exposed to the afternoon sun with little or no eaves or cover for the outdoor spaces. The solution Playoust Churcher developed was to introduce a large covered roof across the majority of the terrace,  which was framed via feature recycled timber (telegraph) posts. This new outdoor zone is now fully useable throughout the year. The design of the outdoor roof is a combination of timber slats and polycarbonate roof sheeting , which allows light to filter not only onto the outdoor terrace but more importantly into the living spaces, further enhancing the indoor/outdoor flow. As the floor plan is quite deep, it was critical to maintain as much light into the rear of the residence as possible, something a solid roof would not achieve.

Clontarf - Home Design

Phone us today on (02) 9498 8811 or leave an enquiry below